Unique Identifier als primary key? Waarom niet.

woensdag 24 maart 2021

Het is een discussie die je veel voorbij hoort komen. Kan een unique identifier als primary key dienen. Er lijkt vaak wel een klassieke scheiding te zijn tussen ontwikkelaars en beheerders. Ontwikkelaars willen niets anders dan unique identifiers en beheerders zien identity velden als een betere oplossing. Het is iets dat ik vaker hoor terugkomen en wie heeft er nu gelijk? Zoals zo vaak, ‘it depends’. Er zijn sowieso twee kanten aan het verhaal.

Misvattingen van een data lake

woensdag 10 maart 2021

We verwerken meer data dan ooit tevoren. In Azure en andere cloud platformen heb je zo goed als onbeperkte opslagcapaciteit tegen een lage prijs. Vandaag de dag doe je niet mee als je niet datagedreven en digitaal getransformeerd bent. Voor iedere data engineer is het vanzelfsprekend dat je daar een data lake voor nodig hebt. Maar wat is een data lake precies? Volgens Wikipedia is het opslag van data in zijn oorspronkelijk formaat.

Het karakter van tekst

dinsdag 4 augustus 2020

Soms zijn er van die dingen die je je niet afvraagt maar gewoon aanneemt. Persoonlijk wil ik wel graag weten hoe iets in elkaar steekt omdat ik het dan beter begrijp. Een van die dingen is bijvoorbeeld tekst in een database. Als je alleen westerse tekst gebruikt doe je varchar en als je internationaal gaat met je database kies je als datatype nvarchar. Toen ik betrokken was bij een migratie traject om een Oracle database om te zetten naar SQL Server werd ik geconfronteerd met de vele verschillen in Oracle en de invloed die dit had op de weergave van bepaalde karakters.