Dit ben ik

Ik ben Robert Hartskeerl. Specialist in SQL Server.

Mijn eerste ervaring met SQL Server meer op toeval berustte dan een goed uitgestippeld carrierepad was mijn aandacht direct gepakt. Als database beheerder heb ik alles van SQL 2000 t/m SQL 2008R2 meegemaakt en mogen beleven. In 2011 begon ik als Premier Field Engineer bij Microsoft en ging mijn aandacht meer uit naar kennisoverdracht en het analyseren en oplossen welke uitdaging een klant ook had. Ik ben sinds 2013 Microsoft Certified Trainer (MCT) en heb vele workshops verzorgd. Van een introductie tot Azure tot en met memory management binnen de SQL Server engine.

Ik heb een brede interesse in SQL Server maar er zijn een aantal onderwerpen die er voor mij uitspringen.

High Availability en Disaster Recovery SQL Server is een stabiel product maar ook daar gaat wel eens iets mis. En als het niet in SQL Server fout gaat zijn er nog zoveel andere onderdelen in de hele keten die de beschikbaarheid kunnen verstoren. Failover Cluster instances, Database mirroring, AlwaysOn Availibility Groups, online restores en het restoren van de systeemdatabases. Ik heb het allemaal in de vingers en deel graag mijn ervaringen.

Security Data is kostbaar. Of het nu gaat om diefstal van data of om het onbedoeld lekken van data, zodra data die binnen moest blijven ineens publiekelijk toegankelijk is schaadt dat het imago van een organisatie. Ik ken SQL Server ver genoeg om te weten wat de mogelijkheden zijn. Maar de beveiliging van data gaat verder dan het aanzetten van de juiste features. Het gaat ook om het inrichten van processen en maken van afspraken. Het scheiden van bevoegdheden en met gezond verstand met data omgaan.

Modellering, ontwikkeling en performance tuning Hoe SQL Server data verzamelt die nodig is om een vraag te beantwoorden is van een aantal factoren afhankelijk. Sommige van die factoren zijn continu in beweging met als gevolg dat het gedrag van SQL Server veranderd. Je kan ieder performance probleem oplossen met meer hardware maar uiteindelijk komt het onherroepelijk weer terug tot je op een punt komt dat grotere en betere hardware het niet meer gaat oplossen. Ik help je om inzichtelijk te krijgen wat nu werkelijk de bottleneck is. Een disk subsysteem dat traag reageert is niet perse de orzaak van je performance probleem. Het gaat vooral om het achterhalen van de oorzaak en daar naar handelen. Maar wel als dat ook kan. Het is niet ondenkbaar dat een oplossing aan de ene kant de performance ergens anders slechter maakt. Naast het vinden van de oorzaak en het implementeren van een oplossing moet je ook continu blijven valideren of de oplossing het gewenste resultaat heeft.